Čočka na kyselo

03.06.2019

Přehled

V základu zdravé Novoroční jídlo, které tradičně "přikrášlujeme" spoustou tuku, bílé mouky a uzenin.  Já jsem ponechala zdravý základ čočky, jíšku nahradila částí rozmixované čočky, která vytvořila krásnou kašičku a uzeninu vyměnila za sázená vejce.   

Doba přípravy: 35 min (+2 h namáčení)

Porce:  

Vhodné pro: Vegany (bez vajec), Vegetariány, BZL, Všežravce

TIP: Jablečný ocet jsem použila z nutnosti, jelikož jsem neměla doma ten "klasický" a chuť je trošku jiná, ale jídlo je celkově takové nasládlejší, což považujeme za výhodu a od teď ji už jinak dělat nebudu.:-)

Úvod > Blog > Recepty > Slané recepty > Čočka na kyselo


Ingredience 

  • 300g zelené/hnědé čočky
  • 2ks střední cibule
  • 3 lžíce (tsp) jablečného octa 
  • 6 vajec
  • olej pro teplou kuchyni
  • sůl
  • černý pepř

Postup

Čočku propláchneme a v nové vodě necháme cca 2 hodiny odmočit. Můžete vařit čočku rovnou, pokud jsme netrpěliví.:-) Vodu vylijeme, znovu propláchneme a v nové vodě dáme vařit na cca 15 minut (dle návodu). 

Mezitím si nakrájíme cibuli na kostičky a dáme restovat do vyšší pánve nebo hrnce s nepřilnavým povrchem (budeme k ní přidávat čočku). Cibuli restujeme dozlatova. Před koncem varu čočky jí osolíme a poté přebytečnou vodu slijeme, dvě třetiny čočky vsypeme na cibuli a zalijeme trochou vody. 

Zbylou třetinu čočky si nahrubo rozmixujeme tyčovým (nebo jiným) mixérem a přidáme jej ke směsi čočky a cibulky. Vaříme na střední stupeň, až nám čočka začne dělat "kašičku". Záleží, jak to každému vyhovuje. Nakonec ochutíme jablečným octem a černým pepřem. 

Podáváme s kyselými okurkami, případně se sázenými vejci. Kdo chce, může přikusovat kváskový chléb.

Dobrou chuť!

Your Website Title

Novinky, články, recepty a videa