Dýňový krém po indicku

04.03.2019

Přehled

Exotická polévka s příchutí kari a podtónem kokosu. Krásně prohřeje v zimních měsících, zasytí a dodá i bílkoviny díky přítomnosti čočky.

Doba přípravy: 40 min (krájení 10 min, vaření 30 min)

Porce: 4 

Vhodné pro: Vegany/Vegetariány, BZL,  Všežravce

TIP: Při redukci hmotnosti je možné použít kokosové mléko s nižším obsahem tuku. 

Úvod > Blog > Recepty > Slané recepty > Dýňový krém po indicku


Ingredience 

  • 500g dýně hokkaido (může být i máslová)
  • 3 menší brambory (330g)
  • 200g červené čočky loupané 
  • 200g kokosového mléka
  • 2 ks cibule (150g)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 - 2 větší kusy zázvoru (23g - 46g)
  • 0,5 - 1 lžíce (tbs) kari
  • 1,5 lžíce (tbs) zeleninového vývaru na 1litr vody
  • olej pro teplou kuchyni

Postup

Oloupeme dýni, ukrojíme vršek a spodek. Rozřízneme napůl a vydlabeme semínka. Nakrájíme na menší kousky. Oloupeme brambory a nakrájíme je na větší kostičky než dýni. Nahrubo nakrájíme cibuli, česnek na malé plátečky. Nastrouháme si zázvor na jemném struhadle (můžete i nakrájet na menší kousky, já se nerada "zakusuji" do kusů zázvoru v jídle, proto strouhám). Připravíme si zeleninový vývar. 

Ve větším hrnci s nepřilnavým povrchem orestujeme cibuli až zesklovatí, přidáme česnek a počkáme, až se nám rozvoní. Zasypeme kari a zalijeme vývarem. Poté přidáme zázvor, dýni, brambory a propláchnutou čočku. 

Směs přivedeme k varu, plamen stáhneme a dusíme pod pokličkou, než je dýně měkká (cca 20 min). 

Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme promíchané kokosové mléko (nahoře bývá tuhá část a vespod tekutá) a lehce provaříme. 

Podáváme ozdobené dýňovými semínky a zakápnuté dýňovým, nebo jiným za studena lisovaným, olejem. 

Your Website Title

Novinky, články, recepty a videa