Fazolky mungo s brokolicí a jáhlami

18.03.2019

Přehled

Zkuste nejlehčího zástupce ze skupiny fazolí, který Vás překvapí vyloženě "zelenou" chutí v zahřívací zimní edici. Jídlo je přirozeně bezlepkové. 

Doba přípravy: 30 min (příprava 5 min, vaření 25 min) + 2h namáčení

Porce: 2 

Vhodné pro: Vegany/Vegetariány, BZL, Všežravce

TIP: Můžeme podávat s bílým jogurtem (lze se sójovým či jiným rostlinným) a výraznější chuť koření tak zjemnit.   

Úvod > Blog > Recepty > Slané recepty > Fazolky mungo s brokolicí a jáhlami


Ingredience 

  • 240g fazolek mungo (já jich měla málo, tak jsem nakombinovala se zelenou čočkou)
  • 140g jáhel 
  • 1ks menší brokolice
  • 3 střední mrkve 
  • 6 stroužků česneku
  • střední kus zázvoru (22g)
  • 1 lžička (tsp) sušené kurkumy (může být i čerstvá)
  • olej pro teplou kuchyni

Postup

Fazolky mungo (příp. zelenou čočku) propláchneme a namočíme předem na 2h (lze  nechat namočit přes noc). Mrkev nakrájíme na kolečka, brokolici na malé růžičky, česnek na plátky a nastrouháme zázvor (lze krájet na malé kousky, jen já nemám ráda "kousat" do kusu zázvoru v jídle). Vodu z mungo fazolem slijeme, znovu propláchneme, přidáme vodu a dáme vařit dle návodu (cca 25 min). 

Do horké vody vložíme mrkev, lehce osolíme a na mírném plameni vaříme pod pokličkou (lze vařit v páře, ale bude to trvat déle). Spaříme jáhly, přidáme vodu a dáme vařit dle návodu (cca 20 min). Do hrnce k mrkvi přidáme po 15 min brokolici tak, aby voda zakrývala všechnu zeleninu. 

Ke konci varu mungo fazolek je lehce osolíme. Slijeme případnou vodu z mungo fazolek, jáhel a také slijeme zeleninu.  

Na velké pánvi orestujeme česnek a počkáme, až se nám rozvoní, zasypeme kurkumou a mícháme dokud se nám nespojí s olejem a neztmavne. Přihodíme zázvor a pochvíli přidáme jáhly a mungo fazolky a mícháme, dokud se nám koření krásně nevpije do jídla. Přidáme zeleninu a můžeme servírovat.

Your Website Title

Novinky, články, recepty a videa