Francouzské brambory s cuketou

29.04.2019

Přehled

Odlehčená verze původně typického jídla ze Savojska. My jsme si ji ale natolik přivlastnili, že má v dnešní době každá rodina svoji "správnou" verzi. Tak jsem si řekla, proč nezkusit nějakou obměnu.  

Doba přípravy: 90 min (příprava 15min, vaření 75min)

Porce: 4  

Vhodné pro: Vegany (bez vajec, veganský sýr), Vegetariány, BZL (tofu místo seitanu), Všežravce (drůbeží plátky místo seitanu)

TIP: Brambory lze připravit také ve slupce, která je plná živin. Je třeba mít ověřenou kvalitu brambor (BIO kvalita, farmář, který nehnojí chemií). Brambory s nazelenalou slupkou, případně s rašícími klíčky je třeba oškrábat v každém případě.    

Úvod > Blog > Recepty > Slané recepty > Francouzské brambory s cuketou


Ingredience 

  • 520g brambor
  • 550g seitanu natural
  • 1ks střední cukety 
  • 2ks větší cibule
  • 200g eidamu 30%
  • 200ml rostlinné smetany
  • olej pro teplou kuchyni
  • černý pepř 
  • sůl

Postup

Předehřejeme si troubu na 200°C. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlcentimetrová kolečka, která rozpůlíme. Cuketu omyjeme a nakrájíme na cca 3mm-ové plátky. Brambory oškrábeme a nakrájíme je na co nejmenší plátky (cca 2mm). Seitan nakrájíme na půlcentimetrové plátky.

Vysokou zapékací mísu vymažeme olejem. Začneme postupně vrstvit brambory, které osolíme, seitan, který osolíme a opepříme, cuketu, brambory, které osolíme, seitan, který osolíme a opepříme, rozdrobenou cibuli, a nakonec zase brambory, které osolíme. Dáme péct. 

Po cca 15 minutách rozšleháme vejce se smetanou a zalijeme směs. Dáme péct na dalších 50 minut. Nastrouháme si eidam na hrubém struhadle a nasypeme jej na směs, kterou pečeme ještě cca 10 minut, než nám sýr zhnědne.

Dobrou chuť!

Your Website Title

Novinky, články, recepty a videa