Hummus

08.04.2019

Přehled

I přesto, že je to pro Čechy dosti nevábný název pro jídlo, oblibuje si jej čím dál více lidí. Jen tak pro zajímavost slovo "hummus" znamená arabsky "cizrna". Jak prosté, že?   

Doba přípravy: 65 - 95 min (namáčení 8h)

Porce: 8 (namazání) 

Vhodné pro: Vegany/Vegetariány, BZL, Všežravce

TIP: Uvařenou cizrnu lze bez problémů zamrazit v úložné dóze. Když dostaneme chuť na hummus, tak jen rozmrazíme a za chvíli si můžeme báječně pochutnat.    

Úvod > Blog > Recepty > Slané recepty > Hummus


Ingredience 

  • 90g cizrny
  • 50g vody z uvařené cizrny 
  • 35g tahini pasty (bez soli, z opražených semínek sezamu)
  • 1 lžíce (tbs) olivového ooleje extra virgin
  • 1/2 - 1ks citrónu
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1/2 -1 lžička (tsp) římského kmínu
  • černý pepř 
  • sůl

Postup

Namočíme si cizrnu přes noc. Druhý den jí propláchneme a uvaříme. Před sléváním vody si odebereme 50g vody do hrníčku a zbytek slejeme. Cizrnu necháme vychladnout.

Do mixéru dáme cizrnu, tahini pastu, protlačený česnek, olivový olej, vodu z cizrny, šťávu z citrónu, římský kmín, černý pepř a sůl. Vše rozmixujeme na hladkou hmotu.   

Podáváme namazané na domácím celozrnném žitném kváskovém chlebu se zeleninou. Můžeme ho taky vzít na párty jako dip ke kouskům zeleniny.

Your Website Title

Novinky, články, recepty a videa