Lilek načerno

27.05.2019

Přehled

Další recept z jednoho hrnce. Dnes se jedná odlehčenou verzi už tak vcelku lehkého receptu. Lilek napouštíme vodou místo oleje a navíc se zde obejdeme bez cukru a zbytečného zahušťování škrobem.

Doba přípravy: 35+15 min (35 min vaření, 15 min pocení)

Porce:  

Vhodné pro: Vegany, Vegetariány, BZL (tofu místo seitanu, pohankový bulgur místo kuskusu), Všežravce (zvěřina místo seitanu)

TIP: Kupovaný seitan vysušte předem do ubrousku, abyste se zbavili přebytečného tuku. Seitan lze díky tomu restovat "nasucho", ale dušené jídlo zbytečně zatěžuje a nemusí vám být potom nejlépe. 

Úvod > Blog > Recepty > Slané recepty > Lilek načerno


Ingredience 

  • 200g kuskusu
  • 400g seitanu natural
  • 2 střední lilky (cca 400g) 
  • 2 menší cibule
  • 4 lžíce (tbs) shoyu sójové omáčky
  • olej pro teplou kuchyni
  • sůl

Postup

Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme 15 minut vypotit. Poté ho nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na kostičky a seitan na nudličky. 

Do většího hrnce s nepřilnavým povrchem dáme orestovat cibuli, pak lilek, ke kterému ihned přidáme seitan. Zalijeme sójovou omáčkou, přidáme kuskus a podlijeme vodou (podle návodu u kuskusu - přidáme více nebo průběžně kontrolujeme a podléváme). Já jsem dala tak, aby byl lilek ponořený ve vodě. 

Směs už nesolíme, jídlo bude slané díky sójové omáčce. Necháme směs projít varem a poté ztlumíme na mírný stupeň a dusíme pod poklicí cca 20 minut. 

Dobrou chuť!

Your Website Title

Novinky, články, recepty a videa