Quinoa s fenyklem

22.04.2019

Přehled

Pro všechny, kdo v dětství milovali nahořklou chuť pendreku, i pro ty, kteří ji (jako já) zrovna nemuseli. Typická chuť fenyklu se totiž pečením skoro ztratí.  

Doba přípravy: 50 min (40-45 vaření, 5min příprava)

Porce: 2  

Vhodné pro: Vegany/Vegetariány, BZL, Všežravce

TIP: Česnek ve slupce si nechá svoji vláčnost, ale ztratí pálivou chuť a bude krásně slaďoučký. Jestli milujete aglio olio jako já, tak si pochutnáte, aniž byste dostávali do sebe velkou dávku olio (oleje).  

Úvod > Blog > Recepty > Slané recepty > Quinoa s fenyklem


Ingredience 

  • 200g zelené (nebo jiné) čočky 
  • 140g červené/bílé/černé/mix quinoy 
  • 2ks menšího fenyklu
  • 1ks červené papriky
  • 1ks cukety
  • 3ks střední cibule
  • 6 stroužků česneku
  • olej pro teplou kuchyni 
  • šalvěj
  • tymián
  • sůl

Postup

Oloupeme si cibule a nakrájíme je na půlměsíce (krájíme horizontálně, aby nám vzniklo 8ks). Okrájíme zelené natě z fenyklu a nakrájíme jej taktéž na půlměsíce. Česnek necháme ve slupce, jen oddělíme jednotlivé stroužky od sebe a lehce očistíme. 

Připravíme si marinádu na zeleninu smícháním oleje pro teplou kuchyni, šalvěje a tymiánu. Na plech s pečícím papírem naklademe fenykl, cibuli a česnek a mašlovačkou důkladně potíráme zeleninu. Dáme péct na 200°C cca na 40-45min. 

Mezitím si propláchneme čočku a v nové vodě ji dáme vařit. Nakrájíme si cuketu na centimetrové plátky, které rozpůlíme a papriku na kostičky. Přibližně po 20min od doby, kdy jsme dali vařit čočku, si dáme vedle vařit také quinou.

Cuketu a papriku orestujeme na pánvi. Minutu předtím, než je čočka hotová, jí osolíme. Vyndáme zeleninu z trouby a promícháme s cuketou a paprikou. Můžeme promíchat kompletně vše včetně quinoy a čočky.

Abychom vyloupli česnek ze slupky, tak ho na místě, kde byl stroužek přichycen k paličce, uřízneme (stačí částečně) a pak tlačíme nožem po celé délce směrem od klíčku, dokud nám celý nevyleze. 

Dobrou chuť!

Your Website Title

Novinky, články, recepty a videa