Shepherd's pie

11.03.2019

Přehled

Vyzkoušejte legendární britsko-irský pastýřský koláč, který původně vznikl jako jídlo ze zbytků. Tradiční mleté skopové maso lze nahradit mletým hovězím (to už ale bude Cottage pie) anebo seitanem, jak jsem to udělala já. 

Doba přípravy: 40 min (krájení 10 min, vaření 65 min)

Porce: 4 

Vhodné pro: Vegany (rostlinné máslo/mléko místo kravského), Vegetariány, BZL (nastrouhaný tofu salámek místo seitanu),  Všežravce (skopové nebo jiné mleté maso místo seitanu)

TIP: Ostřejší chuť zajistíme domácí pikantní čalamádou z paprik a rajčat s česnekem a chilli papričkou. 

Úvod > Blog > Recepty > Slané recepty > Shepherd's pie


Ingredience 

  • 1kg brambor
  • 3 velké mrkve (500g)
  • 600g seitanu natural 
  • 400g rajčatových kousků v konzervě
  • 400g rajčat celých v konzervě
  • trochu másla
  • 2 lžíce (tbs) mléka
  • 2 - 3 ks cibule (250g)
  • 5 stroužků česneku
  • sušený tymián, šalvěj, kmín
  • himalájská sůl
  • 1 lžíce (tbs) čalamády (pikantní omáčky)
  • olej pro teplou kuchyni

Postup

Oloupeme brambory a nakrájíme je na menší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a mrkev na kolečka. Seitan nastrouháme na jemném struhadle. 

Ve velkém hrnci s nepřilnavým povrchem orestujeme cibuli až zesklovatí, přidáme nastrouhaný seitan, osolíme, opepříme. Přidáme česnek a počkáme, až se nám rozvoní. Přidáme celá rejčata v konzervě, vařečkou rozpůlíme velké kusy, poté přidáme rajčatové kousky v konzervě a mrkev. 

Zalijeme cca 150ml vody, aby se z konzistence husté kaše stala lehce vodnatější. Na chvíli zvýšíme plamen, až se směs začne vařit a poté snížíme na mírný stupeň a dusíme pod pokličkou cca 30 min. Mezitím si dáme vařit brambory v samostatném hrnci.  

Uvařené brambory slijeme, přidáme trochu másla a mléka a rozšťoucháme. Netvoříme klasickou bramborovou kaši, spíše šťouchaní brambory (proto jen trocha mléka, aby se brambory daly rozšťouchat). 

Až je mrkev lehce tvrdá na zkus, připravíme si zapékací mísu. Na dno vkládáme směs a zakrýváme šťouchanými bramborami. 

Zapékáme na 200°C až je kaše dozlatova (cca 20 min). 

Na talíř přendaváme obracečkou, abychom měli porci s oběma vrstvami na sobě. 

Your Website Title

Novinky, články, recepty a videa