Šoulet

20.05.2019

Přehled

Tradiční židovské jídlo, které se podávalo o šábesu, u nás, jako mnoho jiných, zdomácnělo. Fazole jsem vyměnila za dva druhy hrachu a husa někam uletěla, ale i tak jsem si jistá, že si pochutnáte.  

Doba přípravy: 60 min (podle doby vaření hrachu)

Porce:  

Vhodné pro: Vegany, Vegetariány, BZL (pohankové kroupy místo ječných), Všežravce

TIP: Abyste se zbavili pachu česneku z rukou, stačí na 10 sekund položit ruce (tak, aby se kůže dotýkala na největší ploše) do nerezového dřezu.  

Úvod > Blog > Recepty > Slané recepty > Šoulet


Ingredience 

  • 120g hrachu zeleného 
  • 120g hrachu žlutého (já měla loupaný a půlený)
  • 140g ječných krup 
  • 2ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • majoránka (sušené dejte méně než čerstvé)
  • olej pro teplou kuchyni
  • sůl
  • černý pepř

Postup

Kroupy a zelený hrách namočíme přes noc, žlutý není potřeba. Průběžně vyměňujeme vodu a proplachujeme. Před vařením propláchneme ještě jednou a vyměníme vodu. Zelený hrách vaříme cca o 15 minut více, než žlutý. Já jsem dala vařit zelený hrách a po 15 minutách k němu do hrnce přidala žlutý. 

Po dalších 15 minutách dámě zvlášť vařit kroupy (předtím zase propláchneme a vyměníme vodu). Kroupy navíc osolíme.

Nakrájíme si cibuli na kostičky a česnek na plátky (lze samozřejmě prolisovat do hotového jídla, pokud vám to nedělá špatně). Orestujeme si plátky česneku, vyndáme z pánve a orestujeme cibuli hezky dohněda. 

Když je cibule hotová, vypneme plotýnku, přidáme na pánev majoránku, ať se nám pěkně rozvoní a vrátíme česnek. Ke konci varu osolíme hrách. Slijeme hrách a kroupy, přidáme vše na pánev, promícháme a nakonec ještě opepříme. 

Podáváme s mléčně kvašenou zeleninou, tzv. pickles nebo kyselými okurkami.

Dobrou chuť!

Your Website Title

Novinky, články, recepty a videa